Jaarverslag 2022  

 
 
 
Dierenhulp
 

Lieve dierenvrienden,

Het doel van Stichting Dierenhulp is een diervriendelijke maatschappij waarin mensen en dieren in harmonie met elkaar leven. Dieren behoren met respect te worden behandeld als zelfstandige wezens met gevoel en bewustzijn. Hun eigenwaarde staat voorop, los van de nutswaarde die ze voor mensen bezitten. Samen met onze donateurs zetten wij ons hiervoor in, waarbij wij opkomen voor de veelal zwaksten in elke samenleving.


Het aantal mensen dat ons een warm hart toedraagt is belangrijk. Al die mensen zorgen ervoor dat wij dieren kunnen helpen. En die hulp is hard nodig zien we regelmatig. Voorkomen is beter dan genezen en juist dat doel behalen wij met de sterilisatie ingrepen. Minder kansarme dieren die geboren worden. Daarom is hulp van belang, omdat we enkel met meer donateurs ook meer voor dieren kunnen doen. Regelmatig horen wij dat men het kleinschalige karakter prettig vindt. Korte lijnen, bereikbaarheid en de duidelijkheid. Stichting Dierenhulp heeft daarnaast zeer trouwe donateurs. Velen zijn al ruim 20 jaar donateur van ons maar ook sponsoren uit het begin zijn er nog altijd. Dat maakt ons blij mede omdat het aantoont dat men vertrouwen in ons en onze aanpak heeft.

Mark Erwin Vos, Initiatiefnemer Stichting Dierenhulp.

 
 

Drie kerntaken

Het is onze missie om het welzijn van dieren zo optimaal mogelijk te bevorderen. We geloven dat werken aan dierenwelzijn niet alleen ten goede komt aan dieren, maar ook aan mensen en daarmee aan de maatschappij als geheel. Zowel mens als dieren hebben rechten al worden de rechten van dieren vaak als ondergeschoven kindje gezien. Aan ons de taak deze dieren een stem te geven. Hiervoor gebruiken wij onze contacten lokaal als internationaal. In politiek Den Haag komen wij regelmatig voorbij om aandacht te vragen voor dieren en hun rechten die vaak door de Nederlandse politiek eveneens genegeerd worden.

1) Helpen
In de 27 jaar dat Stichting Dierenhulp bestaat, heeft de noodhulp aan dieren altijd een sleutelrol vervuld. Onze vrijwilligers hebben veel dieren van straat gered en naar de dierenarts vervoerd. Jaarlijks duizenden gewonde en zwervende dieren die gesteriliseerd of terug naar de eigenaar gingen of voor adoptie in aanmerking kwamen. Dierenleed voorkomen was hierbij altijd de belangrijkste drijfveer. Maar ook wordt steun gegeven aan de bevolking via voorlichting over omgang met dieren. Hun huisvesting en vooral bescherming van hun rechten. Te vaak zien we situaties waar het dier verstoten is van vers drinkwater, een plek om te schuilen tegen zon en regen. En de bewegingsvrijheid van het dier, dat vaak aan zware metalen kettingen gehouden wordt. Stichting Dierenhulp heeft geen bevoegdheid om zelf op te treden en zal dus bij elke geconstateerde overtreding de hulp in moeten roepen van de lokale politie. Gelukkig verloopt de samenwerking met het KPCN elk jaar beter en daar profiteren dieren van.

Steriliseren en castreren
Steriliseren en castreren van dieren blijft ons speerpunt omdat dit het probleem direct bij de bron aanpakt. Het is niet enkel zeer effectief gebleken maar ook zeer diervriendelijk omdat zwerfdierpopulaties langs natuurlijke weg zullen afnemen. Deze blauwdruk heeft zich sinds de start van Stichting Dierenhulp in 1996 bewezen. Steriliseren is geen kortetermijnvisie. Er zal gedurende een flink aantal jaren doorgepakt moeten worden wil men de controle krijgen over deze populaties. Daarbij steriliseert en castreert Dierenhulp gratis aangezien de doelgroep uit de armere bevolking groepen bestaat. Een wezenlijke bijdrage leveren aan dit project vergt een minimale tijdspanne van 10 tot 15 jaar waarbij jaarlijks deze ingreep uitgevoerd dient te worden.

Ter illustratie een teefje met een levensverwachting van 10 jaar zorgt in haar leven voor ruim 50.000 nakomelingen. Dit omdat de eerste worp binnen 12 maanden geslachtsrijp is en zich kan voortplanten. In het tweede jaar zijn dus 64 dieren geslachtrijp met een nestje bestaand uit 8 dieren zijn dit eind van jaar twee al 512 dieren die zich voortplanten het derde jaar 4.096 etc. Waarbij rekening is gehouden met een sterftecijfer van 40% van deze dieren binnen het eerste levensjaar.

2) Opvangen
In samenwerking met andere organisaties kunnen we dieren huisvesten. Al dan niet tijdelijk. Maar ook bij de vrijwilligers thuis vinden dieren een veilig onderdak in situaties die we dagelijks tegenkomen. Dieren die door omstandigheden niet meer door hun eigenaar kunnen worden verzorgd. Naast medische hulp, een dak boven hun hoofd, voeding en eventuele gedragstraining, kunnen ze rekenen op de liefdevolle verzorging van onze medewerkers en vrijwilligers. Voor alle dieren proberen wij een nieuw thuis te vinden.

3) Beschermen
We beschermen dieren niet alleen door ze te vervoeren en onder- dak en verzorging te bieden, maar ook door ze een stem te geven. Onder de noemer ‘beïnvloeding’ proberen we overheid, politiek en andere maatschappelijke organisaties te bewegen om een diervriendelijker samenleving te bewerkstelligen. Met voorlichting, onder andere via social media, en educatie creëren we bewustzijn en stimuleren we consumenten en huis- dierbezitters om ook in het belang van het dier te handelen. Het bewustzijn is de eerste stap naar verbeteren. Als mensen zich meer bewust worden van de samenleving waarin ze leven en oog hebben voor de problemen dan is het aanbrengen van verbetering dichterbij. Begrip voor levende schepsels en het aanspreken van mensen vormen daarin de eerste stappen.

Wetgeving
De opgestelde nieuwe hondenverordening, tot stand gekomen door grote inspanningen van juristen, dierenartsen, enkele lokale politici en Stichting Dierenhulp blijft onze aandacht houden. Met name binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Hiermee doelen we op de eilanden behorend tot de BES (Bonaire, St. Eustatius en Saba) en de autonome landen Aruba, Curacao en Sint-Maarten. Daar leven Nederlandse dieren die het recht hebben dezelfde bescherming te ontvangen dan de soortgenoten levend in Europees Nederland. En die 'discriminatie' van dieren zien wij nog altijd door de Nederlandse overheid.

Het zijn deze kerntaken die ons succesvol maken. Gesteund door onze donateurs en sponsoren als organisatie zonder winstoogmerk opkomend voor de rechten van dieren. Om dit belangrijke werk te financieren, werven we giften bij particulieren en bedrijven. En werken we samen met (maatschappelijke) partners en het bedrijfsleven.

 
 

Plannen en verbeteren

Plannen maken en kijken of ze haalbaar zijn. Zorgvuldig omgaan met donatiegeld. Uitbreiding van hulp in moeilijke gebieden als Bosnië en het oorlogsgebied Israël/Gaza. Niet wegkijken maar het zijn niet de eenvoudigste gebieden om dieren in nood te helpen. Voornaamste is te zorgen dat juist voer op voorraad ligt, maar met de beperkingen die er vooral in Israël zijn geen eenvoudige opgave.


Maar dierenleed laat zich eenmaal niet plannen of in een tijdslot vastleggen.

In Costa Rica hebben wij de opvang kunnen verbeteren en is er het nodige onderhoud gepleegd. Er werden nieuwe kennels gerealiseerd en er kwam goede water aan en afvoer. We bouwden een kleine keuken en zorgden voor een opslagruimte. Daken werden vernieuwd en alles is nu beter te organiseren voor de vrijwilligers die de dagelijkse zorg voor deze dieren hebben.
Thuiszorg geven en nazorg voor dieren die bij mensen verbleven om te herstellen of aan te sterken. Het was weer beter mogelijk. Ook de vele hulpverzoeken van mensen die geen vervoer hadden, konden we weer gedeeltelijk oppakken.

 
 

Ambassadeurs

Met de komst van topmodel Kim Feenstra en actrice Kimberley Klaver hopen we het jonge publiek aan te spreken. Via de diverse Social Mediakanalen zijn beide toppers zeer bedreven en samen met hen hopen we verder te bouwen aan de toekomst van dieren en Stichting Dierenhulp.

Zonder ambassadeurs bereiken we minder mensen. Het netwerk van onze ambassadeurs wordt nu aangesproken en bewust gemaakt van de problemen die er helaas op heel veel gebieden zijn met dieren en hun welzijn.

Wij zijn dan ook trots op onze ambassadeurs die bestaan uit topmodel Kim Feenstra, actrice Kimberley Klaver, TV persoonlijkheid Carlo Boszhard, actrice en zangeres Joke Bruijs, acteur Dick Rienstra (overleden 2021), voetbal trainer en analist Mario Been, kunstschilder en meestervervalser van de eeuw Geert Jan Janssen. Stuk voor stuk dierenvrienden en mensen die het hart op de goede plek hebben.

Belangeloos werken ze mee dus niemand ontvangt een financiële vergoeding voor zijn/haar inzet. Dat is bij veel organisaties vaak anders. Daar worden ze dik betaald om een promotiefilmpje in te spreken, vaak aangevuld met een volledig betaalde reis naar een gebied waar een organisatie actief is. Wij zijn er trots op dat al onze ambassadeurs het gratis doen en dat ze juist ons als Stichting Dierenhulp hebben uitgekozen om zich voor in te zetten.

 
 

Onze projecten

In Caribisch Nederland hebben we in het afgelopen jaar gelukkig wel het tot ons gestelde doelstelling met betrekking tot de ingrepen nog kunnen halen.

Voorkomen van dierenleed dat is ons belangrijkste speerpunt. Dat doel behalen wij door te steriliseren en te castreren. Immers wat niet geboren wordt kan niet lijden bovendien. Het aantal ingrepen over het jaar 2022 zorgde ervoor dat er minimaal 19.000 dieren niet geboren werden.

Sinds wij met het gratis steriliseren op Curacao zijn gestart hebben wij ruim 22.000 sterilisatie ingrepen uitgevoerd en zo een wezenlijke en zichtbare bijdrage geleverd aan minder dierenleed. Waarbij wij de overheid van dienst zijn geweest op Social economisch vlak voor die bevolkingsgroep die geen of weinig middelen heeft.

Ditzelfde voeren wij ook uit op Bonaire (bijzondere gemeente van Nederland) echter hier werken wij met een nieuwe dierenartsen praktijk nadat de zo vertrouwde dierenarts Jan zijn pensioen ging genieten. De capaciteit blijft hierdoor wat achter en regelmatig is er overleg hoe we dit weer beter op schema kunnen krijgen. Vernieuwen brengt ook weer nieuwe obstakels met zich mee zeg maar.

Onze doelgroep bestaat hoofdzakelijk uit de arme bevolking, die wel dieren hebben, echter niet de middelen om ingrepen en medicatie te kunnen betalen. Maar ondanks alle inspanningen van onze vrijwilligers bestaat er nog altijd een wachtlijst, vooral op Curacao. De dierenartsen waarmee wij samenwerken doen wat binnen hun vermogen ligt, want naast het werken voor Stichting Dierenhulp hebben ze ook hun eigen klanten nog.

Met deze ingrepen wordt ook voorlichting gegeven over het houden van dieren. Vaak zijn het eenvoudige aanpassingen die een dierenleven al kunnen verbeteren. Zoals een schuilplaats tegen zon en regen. Een veilige en lange looplijn die het dier op eigen terrein houdt. Verzorging bij huidklachten en advies bij vragen.

Stichting Dierenhulp is daarnaast de initiatiefnemer van betere wet- en regelgeving ter bescherming van dieren. Onze wetgeving ligt nog steeds binnen het Bestuur College van Bonaire ter goedkeuring en wij zijn er trots op als kleine organisatie deze wetgeving al deels ingevoerd te zien op Aruba en Curacao. Daar waar andere organisaties niets gedaan hebben dieren bij wet beter beschermd te krijgen. Lobbywerk in politiek Den Haag en met tal van politieke kopstukken op de Caribische eilanden heeft tot dit resultaat geleid. Maar er kan nog veel verbeterd worden en wij blijven er bovenop zitten.

In Costa Rica zijn wij met een team gestart om ook hier via sterilisatie ingrepen minder dierenleed op straat tegen te komen. Daarnaast hadden wij als doel het deels verbouwen van de opvang voor dieren. Door de vrijwilligers wordt er tevens aandacht gegeven aan de verzorging van dieren en wat mensen heel eenvoudig zelf kunnen doen.

In Griekenland ondersteunen wij de kattenopvang van Irene van Klinken op het eiland Kythira. Daar wisten wij dankzij de steun van onze donateurs inmiddels twee gloednieuwe onderkomens te bouwen en hebben gezorgd voor extra voer. Irene verzorgt op haar terrein ongeveer een 60-tal katten, maar ze voert ook op straat de daar levende katten extra bij.

 
 

Beloningsbeleid

Het bestuur van Stichting Dierenhulp ontvangt geen beloning voor haar taken en werkzaamheden.

Wel mogen zij de kosten die gemaakt worden voor de uitoefening van hun functie declareren. Denk hierbij aan het rijden van kilometers voor het bijwonen van vergaderingen etc.


Sinds 1 februari 2019 is Mark Erwin Vos in dienst als Projectmanager.
Zijn expertise is de drijfveer van Stichting Dierenhulp.

Zijn taken bestaan o.a. uit:
- aansturing projecten
- onderhouden contact met donateurs, vrijwilligers, media, lokale-/internationale politiek en overheid
- opstellen persberichten en marketingactiviteiten

 
 

Extra toelichting

Hier geven we graag wat extra uitleg bij een aantal zaken die belangrijk zijn en anders slechts weergegeven zouden worden in ‘droge’ cijfertjes.


Stichting Dierenhulp mag een wettelijk toegestane vrijwilligersvergoeding uitkeren aan de vrijwilligers. Deze vergoeding is onbelast voor de vrijwilliger die hem ontvangt en vervangt veel declaraties zoals reiskosten en telefoonkosten. Deze vrijwilligersvergoeding is maximaal 1.700 euro per jaar per vrijwilliger, dit is door de Nederlandse Belastingdienst zo bepaald.

Wij hebben zulke geweldige vrijwilligers dat dit bedrag door hen vrijwillig als gift weer teruggestort wordt naar Stichting Dierenhulp. Uiteindelijk is het bedrag dat wij vergoeden aan onze vrijwilligers dus 0,00 euro per jaar. En hierdoor gaat ook het maximale uiteindelijk weer naar dieren toe. En zo profiteren dieren optimaal.

Stichting Dierenhulp heeft verder een onbezoldigd bestuur en besteed ook daar geen euro aan. Dus geen dure managers of directeuren die van mening zijn dat ze jaarlijks recht hebben op gigantische salarissen en pensioenvoorzieningen. Daar doen we allemaal niet aan.

Stichting Dierenhulp heeft geen dure kantoren in bezit of in gebruik. En belegt geen geld in aandelen of ander onroerend goed zoals veel grote landelijke organisaties wel doen. Daar wordt nogal eens gedoneerd geld besteed aan onroerend goed of aandelen, terwijl het toch echt bedoeld is om de nood te ledigen. Ook geen leaseauto’s die ingezet worden. Elke vrijwilliger besteed zijn eigen tijd en gebruikt zijn/haar eigen auto aan de doelstellingen van Stichting Dierenhulp. Wij zijn dus een vrijwilligersorganisatie, zonder strijkstok! En dat is wel zo prettig om te weten. Want zo weet je waaraan je als donateur geeft.

Kosten
Het CBF hanteert een zeer flexibel en vrij interpreteerbaar percentage van maximaal 25% dat van elke euro besteed mag worden aan kosten voor de organisatie.
Wij zitten daar ver onder en behaalden over het boekjaar 2022 nog geen 9%.

De regel die gehanteerd wordt door het CBF is daarnaast erg te betwisten. Zoals gezegd mag men 25% van elke euro besteden voor de eigen organisatie.

Ter vergelijking op jaarbasis:
- een organisatie(A) die 100.000 euro ontvangt mag dus 25.000 euro besteden aan organisatiekosten
- een organisatie(B) die 1.000.000 euro ontvangt mag dus 250.000 euro besteden aan organisatiekosten

De organisatiekosten van organisatie(B) staan daarmee in geen enkele verhouding met de kosten van organisatie(A).


Wij zijn van mening dat het maximale naar de doelstellingen moet gaan van elke donatie. En er zorgvuldig moet worden omgesprongen met donaties. Wij hebben dat hele dure CBF dus niet nodig om verantwoord om te gaan met elke cent die binnenkomt. Immers de verantwoording die wij hebben namens onze donateurs nemen wij zeer serieus zo ook het vertrouwen dat de donateurs in ons stellen. En de jaarlijkse kosten die het CBF berekent, die eveneens niet mals zijn, daar doen we liever goede dingen mee.

 
 

Fondsen & Bestemmingsreserve

Bij bestuursvergadering is unaniem bepaald dat de verschillende projecten, evenals de werkorganisatie voor de duur van minimaal 5 jaar volledig werkend moet kunnen functioneren. Waarmee een waarborg wordt afgegeven door ons naar alle projecten en samenwerking partners en er bij een probleem dus niet gelijk paniek optreedt. Deze continuïteit is van groot belang omdat de projecten langlopend zijn en met name sterilisatie en castratie enkel nut heeft als een lange termijn visie aangehouden wordt.

Continuïteitsfonds
Om de werkorganisatie (inclusief controle op projecten) draaiend te houden is op jaarbasis een bedrag van circa 70.000 euro nodig. Controle van de projecten heeft persoonlijk plaats en op veelal onaangekondigde momenten. Dit heeft als voordeel dat iedereen 'scherp' blijft en de kans op fouten beperkt blijft.

Risico-/Calamiteitenfonds
De reserve hiervan is volledig opgegaan in de bestemmingsreserve.

Bestemmingsreserve
Om onder andere de continuïteit te kunnen waarborgen is een bestemmingsreserve ingevoerd om het aantal sterilisatie ingrepen te waarborgen en te kunnen verhogen. Toekomstige ingrepen zijn een vaste bestemming, want steriliseren/castreren is geen korte termijn werk, wil je daadwerkelijk resultaat zien en behalen. Daarvoor is op jaarbasis een bedrag van circa 70.000 euro noodzakelijk.

Uitbreiding van ingrepen willen we gaan realiseren met een eigen dierenkliniek. Dat zou inhouden als het aankoop betreft een bedrag van ca. € 300.000 (inclusief de inrichting en benodigde materialen) beschikbaar moet zijn.

Verder bestaan er plannen om in Nederland een quarantaineweide te realiseren voor een kinderboerderij. Hiermee is tevens het belangrijke educatietieve deel gedekt om de jeugd uitleg te geven over de omgang met dieren en ze te leren welke verzorging dieren verdienen.

 
 

Financieel

Inkomsten
Stichting Dierenhulp is voor haar inkomsten volledig afhankelijk van giften van haar donateurs.


Wij ontvangen geen subsidie van een overheid of ondersteuning van één van de vele grote loterijen zoals Postcode Loterij bijvoorbeeld.

Besteding
De inkomsten worden besteed aan de doelstellingen, waarbij het voorkomen van toekomstig dierenleed het belangrijkste speerpunt is. Er worden géén bedragen besteed aan aandelen, obligaties of aan onroerend goed.

De besteding is in overeenstemming met het beleid; het voorkomen van dierenleed, educatie, zorg en verbeterde wet- en regelgeving.

De jaarrekening wordt extern door een accountantskantoor jaarlijks opgesteld, en gecontroleerd.

Communicatie
Tweemaal per jaar wordt het Dier//Journaal opgemaakt en via PostNL verzonden aan de donateurs en sponsoren.
Daarnaast wordt maandelijks via email de nieuwsbrief (Dier//Nieuws) verstuurd naar de donateurs en belangstellenden die zich daarvoor hebben aangemeld.
Verder is de website Dierenhulp.nl een middel om geïnformeerd te worden over de nieuwsfeiten. Social media platformen die gebruikt worden zijn: Facebook, Twitter, Instagram en Youtube.

Jaar2022.pdf

 
 

Stichting Dierenhulp  -  Hesterweg 16  -  7076 AT  Varsselder
0315-845118  -  NL47RABO0373410700